Tutorial : Scrollbar Hover



Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Hari ni berkesempatan nak buat tuto scrollbar hover.. harap harap kome paham.. ini khas untuk template classic.. kalo yang bias tak pasti la

1. Dashboard > Edit HTML
2. Tekan Ctrl+f serentak dan cari blockquote
3. Copy code dekat bawah ni
::-webkit-scrollbar {
height: 12px;
width: 12px;
background-color: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #A4A4A4;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
background-color: #000000;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
4. Pastekan di atas blockquote tadi tu
5. Preview and save

Merah : ikut suka hati anda nak tukar warna apa



Tutorial : Cari Blog ID

Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Hari ni nak buat tuto macam mana nak cari blog ID.. okey ikut step tau..

1. Dashboard > Template
2. Dah ada dah dekat link tu


3. Ambil dan gunakan apa yg patut




Tutorial : Open New Tab


Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Dah lama dah tak buat tuto.. ye la sibuk.. hari ni nak buat tuto open new tab..

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Tekan ctrl+f serentak dan cari code <head>
3. Copy code di bawah ni
<base target='_blank'/>

4. Pastekan di bawah code <head> tu
5. Preview & Save


Pencarian Sponsor yang Gempak



Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Saya mahu jalankan next giveaway.. so saya mencari sponsor.. sapa sudi sponsor sila PM sini okey >> FB

Syarat-Syarat :
1. Warganegara Malaysia
2. Jujur untuk sponsor
3. Bertanggungjawab memberi hadiah kepada pemenag

Jenis Hadiah :
1. Hadiah berbentuk barangan  pos
2. Menerima Top up
3. Tidak menerima freebies
4. Tidak menerima review or bloglist.. senang je syaratnya

Kelebihan Sponsor
1. Dapat menaikkan followers blog awak
2. Likers fb awak pun naik

Memenuhi syarat dan jenis hadiah? PM di fb saya okey.. Thankz sudi sponsor :) Jika sponsor tidak banyak sponsor, automatic GA saya nak buat dibatalkan serta merta.


Tutorial : Buang Navbar


Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

hari ni saya nak buat simple tuto iaitu cara buang navbar..tak tau navbar tu apa? macam kat bawah tu.. itu gambar dari kak tiqah punya blog :) sori kak saya ambik tau



1. Dashboard > Template
2. Tekan ctrl+f serentak dan cari code </title> or </style>
3. Copy code di bawah ni
<style type="text/css"> #navbar-iframe { display: none; } 
4. Paste di bawah antara dua code tu
5. Preview & save





Tutorial : Letak Search Box



Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Hai kembali lagi.. okey hari ni saya nak ajar letak search box.. macam kat bawah tu.. tu saya screen capture blog aimi wardina.. jgn marah ye

 | EXAMPLE |

1. Dashboard > Layout > Add a Gadget
2. Lepas tu cari Search box


3. Kemudian tekan simbol '+' kat tepi tu
4. Save

Perhatian : search box boleh di edit.. tuto nya akan datang


Tutorial : Hide Music Player


Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Macam biasa nak buat tuto lagi.. heheeh biasalah newbie kan? okey hari ni nak buat tuto cara hide music player.. credit to kak tiqah :) ini hanya boleh dipakai untuk pengguna blogskin jer.. :)

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Ctrl+f serentak dan cari code ni <head>
3. Copy code di bawah ni

<style type="text/css">#gb{position:fixed;top:10px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}.gbtab{height:100px;width:30px;float:left;cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/others/oth-6/oth589.cur), progress;background:url('URL ICON ') no-repeat;}.gbcontent{float:left;border:1px solid #000000;background:url('BACKGROUND KOTAK');padding:10px;}</style><script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div><div class="gbcontent">CODE LAGU</div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script>
4. Pastekan di bawah code <head>

Merah : letak url icon pilihan korang
Biru : ketebalan border boleh di ubah
Kuning : warna border anda
Orange : background url pilihan korang
Hijau : code lagu korang

5. Preview & save

Tutorial : Image Hover


Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

 hari ni nak buat tuto image hover..tak tau? cube alihkan cursor kat image tu? berubah tak? tu la image hover :) macam biasa credit kat kak tiqah

1. Dashboard > Templete > Edit HTML
2. Tekan ctrl+f serentak
3. Cari code ni
</style>
4. Copy code ni
 /*------ IMAGE ANIMATION------*/img, a img { border: 0px;  opacity: .75; filter: alpha(opacity=100); -o-transition: opacity 1.5s linear; -webkit-transition: opacity 1.5s linear; -moz-transition: opacity 1.5s linear; }img:hover, a:hover img {opacity: 100; filter: alpha(opacity=100); -o-transition: opacity 1s linear; -webkit-transition: opacity .8s linear; -moz-transition: opacity 1.5s linear; }
5. Pastekan di atas </style>
6. Preview & save

Tutorial : Buat Simple Header


Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Okey hari ni saya nak buat tuto cara buat simple header for newbie.. lets start :)

1. Buka Photoshop anda
2. Nanti akan keluar macam ni


3. Tekan File > New and akan keluar macam nie
4. Adjust height and width ikut kesesuaian blog anda > lepas tu tekan button OK

Tutorial : Disable Right Click

Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

haii.. okey hari ni saya dah bersepakat nak buat tuto di blog saya..yeayyy.. okey ini tuto disable right click.. credit to kak tiqah okey

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Tekan Ctrl+F serentak dan cari code ni <head>
3. Copy code di bawah nie
<script language=JavaScript>
<!--//Disable right mouse click Script
//By Dynamicdrive (renigade@nsimail.com)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){return false;}}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;}
else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")// -->
</script>

4. Pastekan di bawah code <head>
5. Preview & save

Freebies : Eiffel Tower Header #6


Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

okey la hari ni nak bagi eiffel tower punya header.. saje jer buat.. ye la bosan.. kalau nak ambil sila bagitahu
http://2.bp.blogspot.com/-FeaxL5dDJ1Y/UdfIrsSl5TI/AAAAAAAABnQ/NzB4T6FI08o/s1600/Untitled-1.png

http://1.bp.blogspot.com/-iRbinM4IkK8/UdfIr5O3b0I/AAAAAAAABnU/fZTDHVtYKgg/s1600/Untitled-2.png

http://4.bp.blogspot.com/-P-n2c98c6GM/UdfIqtLBmjI/AAAAAAAABnI/zKZWFMZVIJI/s1600/yyyy.png

Senarai Pemenang First Mini Giveaway by Ira Syiqin

Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Okay berdebar-debar tak? confirm la kan?okey ini lah masanya yang ditunggu tunggu oleh peserta giveaway saya.. congrate all :)

1. Review blog x3 by Sabrina SA
http://iniceritaciksmile.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://pandacarolina.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://ainsentiasasayangibu.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

2. Top up RM 5 x1 by MienielKaiRa [ PM SINI ]
http://blogsikupukupu.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

3. Top up RM 5 x2 by Nur Hafiza [ PM SINI ]
http://lalazarryn.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://randomtalking123.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

4. Shawl tiga segi x2 by Miera Mastrixia [ PM SINI ]
http://chenta-taugeh.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://sukasukianiss.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

5. Tudung bawal x5 by Areena Aneera [ PM SINI ]
http://syiqinfiera.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://lipspinkluvie.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://sericullen.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira.html
http://strongwithoutaman.blogspot.com/2013/06/firts-mini-give-away-by-ira-and-syiqin.html
http://bondaqalish.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

6. a) Buku 'Rahsia Kehebatan Muhammad SAW' x1 [ PM SINI ]
    - http://setiasmile.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

    b) Top up RM 10 by Mysara Ab Rahman x1 [ PM SINI ]
    - http://anewdaaay.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

7. a) Bloglist sebulan x5
    - http://activediary.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
    - http://contestsinisana.blogspot.com/2013/06/1st-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
    - http://akusukaketawa.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
    - http://fattytissue.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
    - http://www.nurzulaihaziz.my/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

    b) Review blog x3 by Nurul Azmiera
    - http://kisahsidairy.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
    - http://cuteandadorable-is-sugarmeow.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
    - http://lienliedot.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

8. Shawl x2 by Emma Eema [ PM SINI ]
http://aryshasuju.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://pandacarolina.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

9. Bloglist x15 by Syazwani
http://teenagersareawesome.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://yusrinaaina.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://narumihuda.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://mineofstory.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://khairunnisa3020.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://fatinnurfaiqah.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://aidalor.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://ordinaryalyaa.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://sweetlovefromluhmahfuz.blogspot.com/2013/06/firts-mini-give-away-by-ira-and-syiqin.html
http://www.fatindiana.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://l0vec0ntestgiveaway.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://ifahpunyalifestory.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://chubbygurlzchumill.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://xanisnuradibahx.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://cikamal.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

10. Top up RM 5 x1 by Puteri Eryn Edrina [ PM SINI ]
http://arrienlove.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

11. Penambahan hadiah : kraf tangan sarawak x4 [ PM SINI ]
http://creamysugary.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://ceritahatikuu.blogspot.com/2013/07/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://munauwaratul.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html
http://diamonds-blinkblink.blogspot.com/2013/06/first-mini-giveaway-by-ira-syiqin.html

okey tahnniah kepada pemenang.. jangan lupa nanti inform kepada sponsor seperti di bawah ni kecuali bloglist and review blog jer.. tu saya PM sendiri

nama penuh anda :
alamat rumah :
no. telefon anda:
pengguna apa : *contoh : maxis/digi/celcom*
hadiah yang awak menang : *contoh : shawl*
url blog awak :
url penganjur : http://irasyiqin.blogspot.com/ *jangan ubah, kalau tak tak dapat hadiah*

kalau anda tak dapat inform sponsor anda.. sila bagi details ini kat ruangan comments and saya akan bagitahu mereka okey ;) baik cepat sebelum sponsor tidak mahu terima msj awak kalau awak lambt.. sapa yg tak menang boleh try luck untuk second giveawy saya..

First Mini Giveaway by Ira Syiqin

TAMAT

UPDATE TARIKH TAMAT TERPAKSA DICEPATKAN. HARAP MAKLUM

STICKY POST SAMPAI GA TAMAT



Anneyeongsayo..
Assalamulaikum..
Hello Readers..

Hari ni saya nak buat satu giveaway.. Alhamdullillah ramai mahu jadi sponsor.. harap2 GA ni ramai sambutan :) Okey syarat2-nya dan cara2-nya akan saya tuliskan di bawah..

1. Syarat-syarat :
1. Follow blog saya *akan diperiksa*
2. Like page saya >> 
3. Follow twitter saya | SINI | *sesiapa tak ada twitter, syarat ni dikecualikan*

a) Follow Blog Sponsor :
1. Miera Mastrixia
2. MieNielKaiRa
3. Puteri Eryn Edrina
4. Nur Hafiza
5. Nurul Azmiera
6. Mysara Ab Rahman
7. Areena Aneera
8. Sabrina SA
9. Emma Eema
10. Syazwani

b) Like page sponsor :

  

c) Follow/like/share
1. Areena Aneera *like and share*
2. Lobak *follow*

d) Follow twitter sponsor :

1. Nur Hafiza
2. Areena Aneera
3. Sabrina SA

e) Follow instagram sponsor :
1. Areena Aneera *kalau tak ada insta, syarat ini dikecualikan*

f) Klik 
1. KLIK
2. KLIK
3. KLIK
4. KLIK

2. Cara-caranya :
1. Buat satu post yang bertajuk "First Mini Giveaway by Ira Syiqin"
2. Letak gambar dan backlin kan blog saya /*dah disediakan di atas. Copy pakai CTRL+C *
3. Tulis apa-apa yg awak suka *tak tulis pun tak apa*
4. Tag rakan2 anda *pastikan mereka tahu*
5. Letak link entry awak di kotak comment saya

3. Hadiah-Hadiahnya :
1. Review blog x3 by Sabrina SA
2. Top up RM 5 x1 by MienielKaiRa 
3. Top up RM 5 x2 by Nur Hafiza
4. Shawl tiga segi ( depan belakang berlainan corak ) x2 by Miera Mastrixia
5. Tudung bawal x5 by Areena Aneera
6. Buku 'Rahsia Kehebatan Muhammad SAW' x1 / Top up RM 10 by Mysara Ab Rahman
7. Bloglist sebulan x5 / Review blog x3 by Nurul Azmiera
8. Shawl x2 by Emma Eema
9. Bloglist x15 by Syazwani
10. Top up RM 5 x1 by Puteri Eryn Edrina
11. Penambahan hadiah : kraf tangan sarawak x4

P/S : Sponsor digalakkan join untuk memeriahkan segmen ini..
Tarikh dibuka : 1 June 2013
Tarikh ditutup : 1 August 2013 1 Julai 2013

Apa lagi jom la join.. Siapa yang tidak ikut syarat akan dibatalkan serta merta.. Saya tak nampak tapi ALLAH nampak..  Okey good luck guys :) Pilihan pemenang adalah dengan cara cabutan bertuah.. itu saya uruskan.. ataupun pakai random.org

Saya mencari sebanyak 45 orang pemenang.. Jom join GA saya ni

SENARAI PESERTA  | Last update 30/6/2013|